Zelf laminaat leggen
Laminaat leggen hoeft niet moeilijk te zijn en geeft direct een mooie en nieuwe uitstraling in je huis.
Wat we al aangaven, laminaat leggen is niet moeilijk en met het juiste materiaal en een beetje hulp
(van bijvoorbeeld deze tips) kun je het project binnen een dag af hebben.
Voordat we beginnen
Voor we gaan beginnen het volgende.Laminaat moet minimaal 48 uur in de ruimte liggen waar het ook gelegd gaat worden.
Op 50 cm van de muur. Het is namelijk belangrijk dat het acclimatiseert in de ruimte. Om ervoor te zorgen dat de planken niet krom trekken
is het belangrijk om ze neer te leggen en dus absoluut niet rechtop tegen de muur.
Voordat je laminaat gaat kopen is het van belang te weten hoeveel je nodig hebt. Neem altijd 10% extra. Zo kom je altijd goed uit.
Stap 1
Een juiste ondervloer is van groot belang.
Let bij het uitkiezen van de ondervloer op de volgende punten: vochtdichtheid, egaliserend vermogen, warmte-isolatie en de mate van geluidsdemping.
Stap 2
Met het leggen van laminaat beginnen we altijd in een hoek. Met afstandhouders (speciaal voor het leggen van vloeren) houden we ruimte tussen het laminaat en de muur. Bij de meeste laminaat vloeren steekt het MDF-lip uit richting de kamer (dus niet naar de muur). Omdat we geen kleur verschil willen hebben is het van belang om uit verschillende verpakkingen de planken te halen. Zo krijg je verschillende kleuren door de hele ruimte en niet in een hoek donker of licht.
Stap 3
Wanneer we gaan beginnen met het zagen van het laminaat dan is het belangrijk om te weten hoe we gaan zagen. Zagen we met een handzaag dan moet de houtstructuur boven. Wanneer we zagen met een decoupeerzaag dan onder. Dit laatste hoeft niet wanneer er gebruik wordt gemaakt van een speciale laminaat zaagje voor de decoupeermachine.
Stap 4
We gaan nu verder met de tweede baan laminaat.
We starten nu niet met een nieuwe plank maar met een eerder afgezaagde.
Hierdoor krijgen we verschillende naden in de vloer en niet dat ze allemaal tegelijk liggen.
Dit lijkt mooier maar geeft ook een betere ligging.
Stap 5
We kennen verschillende manieren van leggen.
Kliklaminaat
Klik de lamellen met hun lange zijde in elkaar. Doe dit onder een hoek van 45 graden. Schuif ze met de kopse kant strak tegen elkaar aan en klik ze vast en gebruik een slagblokje om de lamellen goed sluitend te krijgen.
Snelkliksysteem
Heeft u het snelkliksysteem aangeschaft dan klikt u de kopse zijde aan de kant van het blauwe stripje met de vingers, aan de vorige lamel vast. Géén hamer of slagblok gebruiken en ook niet met de hand erop slaan, dan gaat het kliksysteem stuk. Nieuwe delen telkens zacht inklikken.
Een profielmal is handig te gebruiken bij lastige hoeken, buizen, leidingen, etc. Met een profielmal neem je de juiste afmeting van bijvoorbeeld de buizen en deze teken je af op de plank. Zaag de juiste stukken eruit en hij past prima om de buizen heen! Let wel even op dat je ongeveer 1 cm ruimte extra neemt bij het aftekenen en zagen. Een vloer werkt altijd nog even namelijk.
Heb je niet haakse hoeken in de ruimte? Het beste kun je dan gebruik maken van een zwaaihaak. doordat je na het afmeten de schroef op de zwaaihaak vast draait kun je hem daarna gebruiken bij het juist aftekenen op de plank!
Bij het leggen van laminaat kom je altijd moeilijke plekken tegen waar het lastig is om te leggen. een van die lastige plekken is de laatste strook. Iedere plank tik je licht aan maar deze laatste planken gaan moeilijk doordat je geen ruimte hebt om kracht te zetten met de hamer. In dit geval maken we gebruik van een slagijzer. Deze haak je achter de afgezaagde kant zodat je de plank nu met de hamer in de juiste positie kan tikken.
Dit waren de tips om zelf aan de slag te gaan met het leggen van laminaat. Valt best mee he! Meestal is het een kwestie van gewoon doen en kom je dingen tegen, lees deze tips dan nog eens door. Staat jouw vraag er niet tussen? Bel of mail ons, geen probleem!
Succes met leggen!